Vegetarische Slager geeft met mc2Burger tegengeluid in Londen

Vegetarische slager Jaap Korteweg

Ontwikkeling - Maandagmiddag presenteerde Ogilviy PR in Londen de stamcelburger. Een hamburger gemaakt van stamcellen, die het eten van vlees volledig moet gaan vervangen. Als tegengeluid presenteerde de Vegetarische Slager diezelfde middag in de Britse hoofdstad haar eigen vegetarische mc2Burger. Oprichter Jaap Korteweg: “De stamcelburger is een interessante gedachte, echter ingehaald door de tijd.”

“Stamcelvlees zal nog steeds dierlijk materiaal nodig hebben om te groeien” legt Korteweg uit. “En daardoor minder efficiënt zijn dan de directe benutting van plantaardige eiwitten voor humane consumptie. Inmiddels zijn we zo ver met de ontwikkeling van plantaardige vleesvervangers, dat we een vrijwel niet meer in te halen voorsprong hebben opgebouwd ten opzichte van stamcelvlees. Op die wijze kunnen we de wereld voeden tegen lage kosten, genoeg voor ieders behoefte.“

Hoge kostprijs
De stamcelburger, die in Londen op een geheime locatie aan een select gezelschap van internationale journalisten getoond werd, heeft alle ingrediënten die het gerenommeerde publiciteitsbureau Ogilvy PR uit New York noodzakelijk achtte voor maximaal effect. “Het is echter een burger met een sensationeel hoge kostprijs van 325.000 dollar”, vertelt Korteweg. “Geproduceerd in een geheimzinnig laboratorium, met  kwalificaties die duiden op het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk, dierenleed, het klimaatprobleem, het biodiversiteitsprobleem, het ruimteprobleem en het mestprobleem. Te mooi om waar te zijn? We zullen het maandag vooralsnog niet weten. De stamcelburger kan namelijk nog niet in grote oplage geproduceerd worden, kent tal van productieproblemen en het is zeer de vraag of de burger door de strenge toelatingseisen voor novel foods van de EU zal komen, én die van de FDA.”

Voorsprong
De vegetarische slager vindt de zoektocht naar kweekvlees in eerder genoemd perspectief begrijpelijk, maar achterhaald. “Inmiddels heeft het structureren van plantaardige eiwitten een zodanige vlucht genomen, dat de voorsprong nauwelijks meer kan worden ingelopen door kweekvlees. Ook het op natuurlijke wijze evenaren van de smaak van rund, kip en bacon, vraagt niet langer om kweekvlees of traditioneel geproduceerd vlees.”

Voor de vleeseter
Het streven van de Vegetarische slager, in 2010 gestart met een flagship store in Den Haag, is vlees maken dat qua smaak niet van echt vlees te onderscheiden is. Het is dan ook niet sec bedoeld als alternatief voor vegetariers, maar juist voor de vleeseter. “Al is het maar ter vervanging van één dag regulier vlees eten.” De producten van de Vegetarische Slager worden voornamelijk ontwikkeld door kok Paul Bom, die vorig jaar met zijn palingsalade de Smaakvol2012-award won.

De Vegetarische Slager heeft een winkel aan het Spui in Den Haag en meer dan vijfhonderd verkooppunten in Nederland, waaronder supermarkten, biologische winkels, AC Restaurants, reguliere slagerijen en de Vegetarische Snackbar. Ook wordt het vegetarische vlees verkocht in winkels in België, Portugal, Finland en Luxemburg. De producten worden gemaakt op basis van lupine, maar de ‘slager’ werkt ook aan vlees- en visvervangers op basis van algen

Bron: FoodClicks/Vegetarische Slager

Auteur: Judith Kloppenburg