Versfilter Melkunie gaat melkverspilling tegen

Staatssecretaris Dijksma (EZ) zet de productie van de Versfilter-melk in werking onder toeziend oog van directeur Bas Padberg van Arla Foods

IndustrieHet was niet zomaar een bijeenkomst. Alle belangrijke media waren aanwezig toen staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken de machine in gebruik stelde voor een nieuwe generatie verse melk van Melkunie. Met ruim 70 miljoen liter melk die jaarlijks door de gootsteen stroomt, moet een langere houdbaarheid van zeven dagen die verspilling van dagverse melk tegengaan.

Dankzij een innovatief verwerkingsproces met Versfilter™ is Melkunie (Arla) er in geslaagd melk uit een geopend pak na zeven dagen nog net zo fris en vers te laten smaken als bij een pas geopend pak. Omdat Nederlanders de versgefilterde melk uit een geopend pak langer kunnen gebruiken, hoeven zij ook minder melk weg te gooien.

“Gezond voedsel hoort op ons bord, niet in de vuilnisbak. Nu gooien alle huishoudens jaarlijks 10 pakken melk onnodig weg. Met het Versfilter kunnen we deze verspilling terugdringen, zonder kwaliteit te verliezen,” zegt staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken daarom bij de ingebruikstelling van de machine.

Het Versfilter verwijdert zo goed als alle bacteriën die melk zuur laten worden. Daardoor blijft de verse melk na opening van het pak aantoonbaar zeven dagen fris en vers. De versgefilterde weidemelk van Nederlandse bodem bevat geen conserveermiddelen of andere toevoegingen. Bovendien is de smaak van de melk ‘romiger’ en minder ‘vet’.

“Bijna de helft van de Nederlanders spoelt melk drie dagen na opening door de gootsteen, omdat zij ervan uit gaat dat de melk dan niet meer lekker smaakt”, vertelt Bas Padberg, directeur van Arla Foods Nederland, het bedrijf waaronder Melkunie valt. “Met melk die na zeven dagen nog net zo lekker smaakt als op de eerste dag, verwachten we de melkverspilling bij mensen thuis flink terug te dringen.”

Ook supermarkten en horecagelegenheden verminderen met de nieuwe melk voedselverspilling. Door de langere ‘Ten minste houdbaar tot-datum’ hoeven zij eveneens minder melk weg te gooien.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek