Wild in supermarkt is vaak niet wild

Retail - Het wild dat momenteel prominent in de supermarktschappen van de vleesafdeling ligt is vaak niet wild. Bijna 60 procent 'wild' vlees in supermarkten komt niet van dieren uit het wild, maar van gekweekte dieren uit de bio-industrie. De grootste supermarkten, Plus, Jumbo en Albert Heijn verkopen vlees van gekweekte dieren onder de suggestie dat het om echt wild gaat. Marqt is als enige supermarkt ondubbelzinnig en transparant over wild.

Dit stelt Questionmark, dat onderzoek heeft gedaan naar het ‘wildassortiment’ in de supermarkten. De meeste supermarkten hebben geen valse claims over wild op het product staan. Alleen Plus verkoopt nog ‘Veluwse’ eendenborstfilet met een afbeelding van boompjes en loslopende eenden en de claim: ‘Wild uit de Nederlandse natuur’. “Dat terwijl deze eenden gefokt worden en nooit buiten komen”, zegt Questionmark. “Ook het Veluwse konijn dat Plus als zodanig verkoopt, leeft op boerderijen waarvan de vereiste standaard voor dierenwelzijn niet beter is dan die van de industriële veehouderij.”

Duidelijk aangegeven
Ondanks dat Questionmarkniet veel valse claims meer zien, wordt op verpakkingen meestal niet duidelijk aangegeven of het vlees echt wild of gekweekt is. “Ook lijkt de verpakking van gekweekt wild vaak op die van echt wild dat ernaast ligt. Bovendien wordt gekweekt wild in de webshops van Plus, Jumbo en Albert Heijn aangeboden in de categorie 'wild'. Alleen Marqt is duidelijk en ondubbelzinnig over wat echt wild en wat kweekwild is”, aldus Questionmark.

Transparantie
Het onderzoek laat volgens Questionmark zien dat wetgeving over etiketinformatie vaak niet wordt nageleefd. Op 36 procent staat geen herkomstland vermeld, vorig jaar was dit nog 30 procent. Op 40 procent staat niet vermeld of het dier gekweekt is of dat het echt wild betreft, vorig jaar was dit ook 40 procent. Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark: “Wij zouden willen dat supermarkten volledig transparant worden over hoe hun vlees wordt geproduceerd en ook waar het precies vandaan komt. Naast dat wild vaak gewoon uit de veehouderij komt, wordt het vaak geïmporteerd uit verre landen als Argentinië, Nieuw Zeeland, Australië en zelfs China. Om als consument een bewuste keuze te maken, wil je toch beschikken over dit soort informatie.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Martijn Louws