NAGF brengt nudgingrapport uit over stimuleren van groente en fruit

Tijdens het NAGF Nudging Symposium in Zeist werden de resultaten toegelicht door (v.l.n.r.) Arie van Doesburg (Dirk), Jaap Seidell (VU), Coosje Dijkstra (VU), Samuel Levie (Food Cabinet) en Karin Bemelmans (NAGF)

Onderzoek - Hoe zet je Nederlanders nu aan tot het eten van meer groente en fruit. Die vraag vloeide voort uit het preventieakkoord, waarin is afgesproken dat de consumptie van de producten uit de Schijf van Vijf jaarlijks zouden groeien. Van de week werd tijdens een presentatie van het NAGF op het campusterrein van de KNVB enkele onderzoeksresultaten gepresenteerd.

Het NAGF is een samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties en heeft als doel de consumptie van groenten en fruit in Nederland gedurende 3 jaar (2018-2020) te stimuleren. Het NAGF wordt gevormd door de vereniging Groenten Fruit Huis, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en een aantal partners.

Meer rendement

Met de actie Ga voor Kleur wil de NAGF Nederlanders aanzetten tot meet groente en fruitconsumptie. Niet alleen door de verkopen van die producten in de supermarkt te promoten, maar ook door out-of-home initiatieven te nemen. En er lagen natuurlijk al initiatieven, gedaan door andere bedrijven. Zoals een test met een drietal Van der Valk-restaurants om de hoeveelheid vlees te verminderen en de hoeveelheid groente te vergroten. Het resultaat van die test was meer rendement voor het restaurant en meer groente voor de consument, terwijl de klanttevredenheid hetzelfde blees.

Meer groente

De test bij Van der Valk werd gedaan door de ene groep 75 gram groente en vlees en vis te geven en de andere groep 150 gram groente en 12,5% minder vlees en vis te serveren. Na het tafelen werden de restanten op het bord gewogen om te kunnen bepalen hoeveel er van wel product was gegeten en na afloop werd ook iedereen gevraagd of men tevreden was over eten. Zoals gezegd bleek dat laatste geen verschil te maken, maar werd er wel meer groente geconsumeerd. Voor NAGF het bewijs dat de consument wel degelijk is te beinvloeden, mits je maar de juiste handelingen verricht. Alle reden dus voor het NAGf om voort te borduren op deze eerder gedane constateringen.

Vergadergroente

Uit eerder onderzoek bleek ook dat wanneer groente wordt gepresenteerd bij vergaderingen ook de consumptie van groente toeneemt. Door kleurrijke snackgroenten op tafel te zetten wordt het de werknemer ook gemakkelijk gemaakt om te snacken. Het bleek dat de deelnemers gemiddeld 75 gram groente tijdens de vergadering aten.

Supermarkt

Voor het NAGF-onderzoek naar het stimuleren van meer groente en fruit in het supermarktkanaal werd een Dirk-filiaal gedurende zes weken omgetoverd tot ‘Ga Voor Kleur Lab’. Groenten en fruit kregen, door subtiele aanpassingen in de winkelomgeving in de locatie van Leidschenveen, een prominentere plek. Het was voor het eerst in Nederland dat op die locatie zoveel verschillende nudges (het geven van duwtjes in de goede richting, red.) tegelijkertijd werden getest. Het ging om zeven variaties, waaronder toegangspoortjes, winkelwagen-inlays en een gezond aanbod bij de kassa.

Positieve resultaten

De verkoopcijfers zijn vergeleken met een andere supermarkt van Dirk zonder nudges. Wat bleek? De resultaten zijn positief: hoewel in beide supermarkten in 2018 minder groenten en fruit verkocht werden dan in 2017, was de daling in de interventiesupermarkt tijdens het Ga voor Kleur Lab 6,6 procent, tegenover 14,0 procent in de controlesupermarkt. Verder blijkt uit het onderzoek dat individuele nudges geen aantoonbaar effect hebben; juist een combinatie van nudges is nodig om koopgedrag in de supermarkt te stimuleren.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek