Plastic verpakking valt in meeste gevallen onder 9% btw-tarief


Frietbakje en sauscup mogen na 1 juli niet meer gratis worden meegegeven met de gast / Foto bij: ProFri

Belasting – Het btw-tarief op plastic bekers- en bakjes is in de meeste gevallen toch 9% en niet het hoge tarief van 21%. Volgens een discussie tussen de Belastingdienst en Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die verantwoordelijk is voor de invoering van de SUP (Single Use Plastic)-regeling, is het product dat verpakt wordt leidend voor het tarief. Dit meldt Frituurwereld naar aanleiding van vragen die ProFri heeft gesteld over dit onderwerp.

Het betekent dat het plastic bakje, of het bakje waarin plastic is verwerkt, waarin een frikandel wordt aangeboden en waarvoor een plastic toeslag gevraagd moet worden aan de klant, onder het btw-tarief valt van 9%. Dit geldt dus ook voor plastic bekers of bekers die plastic bevatten die gebruikt worden voor milkshakes, ijs, koffie en frisdrank.

Anders is het met producten die onder het hoge tarief van 21% vallen, zoals bijvoorbeeld bier en wijn. Wordt er een wegwerpbeker met plastic met wijn of bier verkocht dan geldt het tarief van 21% voor de verpakking.

Vergoeding

Sinds 1 juli dit jaar moeten ondernemers die producten meegeven in plastic verpakkingen een vergoeding vragen aan de klant en deze vergoeding apart op de kassabon per verpakking vermelden. Het gaat om de zogenaamde SUP-regeling om het gebruik van eenmalig plastic tegen te gaan. Het bedrag dat voor de verpakking met plastic wordt gevraagd mogen de ondernemers zelf bepalen en ook houden. De hoogte van het btw-tarief op die vergoeding wordt dus nu bepaald door het product dat verpakt is en niet de aanvankelijke 21% zoals het ministrie dat had voorgesteld.

Bron: Frituurwereld/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Laatste btw-aangifte is ook einde boekjaar 2023

Financieel – De laatste btw-aangifte van 2023 komt eraan, en dat betekent: extra goed opletten. Die btw-aangifte is feitelijk ook de afsluiting van het boekjaar en vraagt om extra attentie. Als ondernemer in de horeca is het goed om hierbij stil te staan. De Belastingdienst heeft de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet, zodat uiterlijk 31 januari 2024 de btw-aangifte én betaling juist wordenÂ...

Lees bericht


Foodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels

Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het...

Lees bericht

Plastictoeslag helpt NS afvalvrij te maken in 2040

Stations – Per 1 juli betalen consumenten extra voor verpakkingen met plastic. De overheid heeft dat verplicht gesteld. Hoeveel meer bepalen de bedrijven zelf. De NS heeft voor de eigen formules Kiosk, Julia’s en Stationshuiskamer de prijs vastgesteld op 0,10 voor een beker, 0,25 voor een saladebak of pastabox en 0,05 cent voor andere verpakkingen waar plastic in zit. Volgens NS helpt de toeslag...

Lees bericht

Herbruikbare beker wordt het nieuwe normaal op het station

Stationshops - Als het aan NS ligt, wordt het drinken uit een herbruikbare beker op het station het nieuwe normaal. Om het gebruik van herbruikbare bekers te stimuleren vraagt NS samen met verschillende ondernemers op het station hier opnieuw aandacht voor met de ‘Bring Your Own’ campagne.

Lees bericht


Belastingdienst: ‘Weet waar je recht op hebt als ondernemer’

Belastingdienst  – Het is weer tijd voor de belastingaangifte inkomstenbelasting. Heb je een eigen horecaonderneming en ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kun je misschien minder belasting betalen door gebruik te maken van een aantal aftrekposten. Zo mag je € 6.310 van je winst afhalen als je meer dan 1.225 uur aan je bedrijf werkte. En ben je startende ondernemer? Dan heb je...

Lees bericht

SVH en VANG Buitenshuis starten e-learning duurzame horeca

Opleiding - Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en VANG Buitenshuis, een uitvoeringsorgaan van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gaan samen aan de slag voor een meer duurzame horeca. Beide partijen willen ondernemers met een e-learning voorbeelden en kennis aanreiken, zodat zij meer kunnen bijdragen aan het bereiken van een duurzame bedrijfsvoering en daarmee de klimaatdoelstellingen.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid