Politie en SVH gaan diplomafraude horecaportiers aanpakken
Horeca – De Nationale Politie en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) zien een buitensporige toename van diplomafraude. Bij controles door de politie blijkt een deel van de horecaportiers te beschikken over vervalste diploma’s. Beide partijen hebben besloten de diplomafroude bij horecaportiers hard aan te pakken.
Sinds de heropening van de horeca is er een grote vraag naar horecaportiers om evenementen en uitgaansavonden in de horeca in goede banen te leiden. Uit controle blijkt nu dat veel van deze portiers op basis van vervalste diploma’s ten onrechte beveiligingspassen hebben gekregen. Volgens de politie en SVH leidt dit tot onveilige situaties, omdat de betreffende frauderende portiers niet over de vereiste vaardigheden en papieren beschikken. Uiteindelijk kan de horecaondernemer die de portier al dan niet via een bedrijf inhuurt, de dupe worden. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid in en rond het bedrijf.
Noodzaak
De noodzaak van goede horecaportiers blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename van het aantal openbare orde misdrijven is ten opzichte van 2019 met 65% gestegen. Nu alles weer open is, is het aannemelijk dat deze stijgende trend zich doorzet in 2022. Dat maakt het nog noodzakelijker dat gekwalificeerde mensen bij de deur staan.
Politie
Er is binnen de politie een specifieke themagroep die zich onder andere bezighoudt met de beveiliging in de horeca. Deze zogeheten themagroep Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (WPBR) heeft in samenspraak met SVH alle regionale politie-eenheden opgeroepen de controle op te voeren. Zowel bij het afgeven van de beveiligingspas, als aan de deur bij de bedrijven moet de controle worden opgevoerd. De politie mag een pas voor een horecaportier afgeven wanneer de aanvrager in het bezit is van het diploma SVH Horecaportier. Via het Diplomaregister van SVH, waarin alle gediplomeerde horecaportiers zijn opgenomen, kan de politie of werkgever controleren of iemand daadwerkelijk in het bezit is van dit diploma.
Controle
De twee meest voorkomende vormen van fraude zijn het vervalsen van diploma’s en identiteitsfraude. In het geval van identiteitsfraude heeft een ander zich voorgedaan als examenkandidaat met vervalste legitimatie. Deze persoon heeft tegen betaling namens iemand anders het examen afgelegd. Ook is het voorgekomen dat tijdens de aanvraag van de beveiligingspas iemand met een vervalst diploma er tussendoor is geglipt. De politie is daarom voornemens om met terugwerkende kracht deze controle (nogmaals) uit te voeren.
In geval van fraude wordt de toestemming en de beveiligingspas per direct ingetrokken. Daarnaast wordt door SVH altijd aangifte gedaan van valsheid in geschrifte. Het betreft hier een misdrijf uit het Wetboek van Strafrecht." Ricardo Eshuis, directeur van SVH: "SVH is door het ministerie van Justitie en Veiligheid aangewezen als certificerende instantie voor horecaportiers. SVH neemt haar taak hierin zeer serieus omdat veilig uitgaan juist in deze tijd na de lockdowns een grote behoefte is van zowel gasten als de horecabedrijven."
Bron: SVH/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Grapedistrict opent flagshipstore in Amsterdam
Formulenieuws - Grapedistrict, de wijnwinkel die zich inzet voor kleine wijnboeren, opent 17 mei haar grootste winkel tot nu toe op de van Woustraat in Amsterdam. De Grapedistrict flagshipstore komt pal tegenover de plek waar ooit de eerste winkel werd geopend.
Lees berichtHoreca Kassasysteem Mr. Winston wil internationaal groeien
Kassasystemen - Het Tilburgse bedrijf Mr. Winston heeft een investering van 600.000 euro opgehaald bij angel investors, waaronder Collin Crowdfund CEO Jeroen ter Huurne. Met het geld wil het in Nederland snelgroeiende horeca kassasysteem ook internationaal voet aan de grond krijgen.
Lees berichtSchiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon
Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.
Lees berichtCompass Group nieuwe horecapartner WEC
Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.
Lees berichtBiertje in Europees restaurant het duurst in Noorwegen
Prijsvergelijking – Van alle Europese steden is de gemiddelde prijs van een biertje in Noorwegen het duurst. Portugal is het goedkoopst, maar voor wie echt voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten voor zijn biertje in een restaurant moet naar Noord-Macedonië.
Lees berichtJonge talenten gekroond als Talent van de Toekomst
Wedstrijd – Deze week zijn de gastronomische talenten van Nederland de strijd met elkaar aangegaan tijdens Talent van de Toekomst 2024. De eerste editie sinds 2019 van deze jaarlijkse vakwedstrijd, die voor de tiende keer werd gehouden. In totaal hebben 70 jonge koks en gastheren & -vrouwen meegedaan.
Lees bericht