Family en Coffee Fellows als duo onder één dak bij AVIA Rilland


Pascal Boele, head of International operations bij Coffee Fellows (l), Ralph Markwat, directeur van FHC Formulebeheer (m) en Dennis Jansen, head of retail bij AVIA Vollenhoven (r)

Formulenieuws – Een revolutionair dubbelconcept  noemen ze het bij AVIA Vollenhoven en dat is de invulling van het tankstation in Rilland ook.  Na een voorbereiding van anderhalf jaar én zes weken verbouwen heropent binnenkort de volledig vernieuwde locatie officieel met de cafetariaformule Family, gecombineerd met een counter voor de koffiespecialiteiten van Coffee Fellows.

De AVIA-locatie ligt vlak naast de snelweg A58, maar niet aan de snelweg. Er is ruime parkeergelegenheid en als straks het AVIA Volt laadplein in gebruik is, kunnen gasten hun voertuigen voorzien van de gewenste energie. Het dubbelconcept speelt daarop in met een aanbod voor ontbijt, lunch en het avond moment voor zowel de Bourgondische levensgenieter als voor de gehaaste reiziger. In een sfeervolle afgescheiden eetruimte kunnen gasten in alle rust plaatsnemen en de tijd nemen voor een maaltijd.

@FoodClicks spreekt op de dag van oplevering van de twee formules met de drie betrokken partijen. Naast Dennis Jansen, head of retail bij AVIA Vollenhoven, is dat Pascal Boele, head of International operations bij Coffee Fellows en Ralph Markwat, directeur van FHC Formulebeheer, waar Family ondervalt. Jansen is duidelijk over de samenwerking: “Wij geloven in samenwerking met andere brands en gaan daar zelfs meer de focus op leggen. We hebben al samenwerkingen met bijvoorbeeld het lunchconcept Bufkes in het zuiden van het land. Maar deze samenwerking is nieuw. Gezamenlijk hebben we een compleet aanbod voor alle type gasten die we hier binnenkrijgen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. En van de gehaaste zakenman tot de Duitse toerist die met z’n gezin op reis is. Want we hebben hier veel witte kentekenplaten.” Het dubbelconcept is neergezet met hulp van projectleiders Arend-jan Diephuis en Rudolf Kamps. Met name Diephuis wordt door de deelnemende partijen wel ‘het cement tussen de betrokken formules’ genoemd.

Schema per locatie

Markwat heeft binnen FHC Formulebeheer een tweetal cafetariaformules, namelijk Family en Foodmaster. Waarbij Foodmaster zich meer richt op snelheid en bezorgen en Family meer tijd neemt voor de gast en  zich meer richt op rust en gezelligheid. Markwat: “Toen het contact was gelegd en ik intern zei dat we op een tankstation-locatie van start zouden gaan met Family werd er gelijk gezegd Ralph je gaat buiten je boekje; Foodmaster is voor snelheid. Maar binnen Family kunnen we alles verzorgen, dus die was meer op z’n plaats hier. Daarnaast werken we met een schema per locatie, waar we precies mee kunnen aangeven met welke elementen van de formule we op een locatie het beste kunnen gaan starten. Dat maakt het heel inzichtelijk voor iedereen.”

Korte lijnen

AVIA had al een relatie met Coffee Fellows. De eerste gecombineerde locatie samen met de Duitse koffieketen was in Soest bij Achilles Brandstoffen Maatschappij. Met de vele Duitse toeristen in Zeeland is Coffee Fellows geen onbekende formule voor de vakantiegangers. En gecombineerd met Family beantwoordt de locatie veel meer aan wat die toeristen kennen van de Duitse Raststätte. Daar gaat men immers ook even van de snelweg om iets te eten en te drinken. Pascal Boele werkt voor het hoofdkantoor van Coffee Fellows in München en niet voor de Nederlandse franchiseorganisatie. “Dat werkt in dit geval veel eenvoudiger dan wanneer er allerlei schakels tussen komen. Nu kan er rechtstreeks bepaald worden wat nodig is om deze locatie tot een succes te maken en welke aanpassingen er bijvoorbeeld in het assortiment nodig zijn.”

Sfeervol eten en werken

Op de locatie in Rilland is ondanks ‘het geweld’ – zoals Jansen de drukte noemt op dit station – toch niet gekozen voor bestelzuilen. “We hebben nu al verschillende bestelstromen aan de counter, online en met QR-code buiten en het is beter wanneer we eerst die stromen goed op orde krijgen. Het is allemaal wennen voor de mensen. Bovendien zie ik het vooralsnog op deze manier ook als klantvriendelijker.” Markwat deelt de mening van Jansen en geeft aan dat er om diezelfde reden ook niet is gekozen voor bezorging. “Het kan allemaal, maar laten we eerst eens in alle rust kijken hoe  de combinatie werkt. Het lijkt allemaal eenvoudig maar je moet wel op elke plek alles gezamenlijk kunnen afrekenen van brandstof, koffie en snack, en dan ook nog eens zo dat alles bij de juiste partij wordt vermeld. Dat vraagt toch aandacht en routine bij de medewerkers.” Volgens Boele hoefde Coffee Fellows als concept niet veel aan te passen voor Rilland. Er zijn inmiddels negen locaties van Coffee Fellows in Nederland, waarvan er nu vier met een AVIA-tankstation. Ook in Rilland is de herkenbare glasmetalen afscheidingswand van Coffee Fellows aangebracht waardoor er in het station niet alleen in alle rust gegeten en gedronken kan worden, maar er ook in een gezellige sfeer en in alle rust gewerkt kan worden. Jansen: “Want ook dat willen we hier graag creëren, dat de gast die hier de wagen staat op te laden, in alle rust z’n laptopje kan pakken en gaat werken. Daar is dit interieur uitstekend geschikt voor met de comfortabele banken en stoelen.”

Bemande stations

De inrichting van het station is verzorgd door Brandt+Fernhout, een partij waarmee AVIA vaker samenwerkt. Janssen: “Ook dit hebben ze weer geweldig weten samen te voegen. Het gaat toch om een combinatie van formules die allemaal hun eigen gezicht hebben, maar wel onder één dak samen komen. Samen met A3 Interieurbouw ligt er een pracht van een resultaat.” En dat het wellicht niet bij deze ene locatie blijft, staat voor Jansen ook vast. “We geloven in bemande stations. De afgelopen periode hebben we onze stations geïnventariseerd. We bekijken dan per locatie wat daar het beste kan worden ingebracht.  Dat kan dus een Bufkes zijn maar zeker op andere locaties een Coffee Fellows of een Family. Of een combinatie. Alles is afhankelijk hoe groot de locatie is en wat er verder rondom zo’n locatie beschikbaar is.”

Voor FHC Formulebeheer is Rilland de tweede tankstation-locatie met een cafetaria. Marktwat: “Met twee topondernemers hebben we nog een Foodmaster in een tankstation-locatie in Dokkum. In Rilland gaan we nu met Family meerdere eetmomenten bedienen. Met het huiskamergevoel van deze formule richten we ons veel minder op impuls of grab & go. Maar creëren we juist een plaats waar mensen graag zitten en verblijven.” Jansen: “En gelukkig kan dat hier, ook omdat we genoeg parkeerplaatsen hebben. Die ruimte hebben we natuurlijk niet overal.”

(Dit artikel heeft eerder gestaan in @FoodClicks. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement)

Bron: @FoodClicks

Drie formules onder één dak
AVIA-station is vanaf de snelweg goed te zien
Gezellige zithoek voor koffie of een maaltijd van Family
Indrukwekkende balie bij AVIA

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Tabaksspeciaalzaak Van Vuure test automaat met tabaksuitgifte

Vending – Bij een tabaksspeciaalzaak  van de Amsterdamse ondernemer Jeffrey van Vuure in winkelcentrum De Kameleon in Amsterdam Zuid-Oost staat de eerste kiosk met een volledig geautomatiseerde tabaksautomaat. Bij de vendingautomaat kan de klant na een leeftijdscheck zelf de tabakswaren kiezen, afrekenen en meenemen, zonder tussenkomst van een winkelmedewerker.

Lees bericht


AVIA Weghorst langs de A1 kleurt oranje

Tankstation – AVIA Weghorst langs de A1 heeft de tankstation-locatie ‘Lonnekermeer’ tussen Hengelo en Oldenzaal helemaal in de EK-kleuren geschilderd. Naast de kleuren rood, wit en blauw is er ook een levensgrote foto van Wout Weghorst tegen de gevel geplaatst.

Lees bericht

Alles in één keer afrekenen? Circle K doet het

Buitenland – Circle K, het shopformat voor tankstations van het Canadese retailbedrijf Alimentation Couche-Tard Inc., is in Scandinavië gestart met het afrekenen van meerdere artikelen in één keer. De betaalwijze past in de strategie van het retailbedrijf om het voor de reiziger steeds gemakkelijker te maken.

Lees bericht

KHN lanceert het Fastservice Manifest

Actie – Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en zes fastservice-bedrijven hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een Fastservice Manifest. Doel is actief bij te dragen aan een gezondere voedselomgeving.

Lees bericht


Reiziger oprecht centraal in eerste Nederlandse Circle K shop

Interview - De eerste Circle K in Nederland is geopend. Tankstation Bijleveld langs de A12 bij Harmelen kreeg de primeur. De TotalEnergies-locatie Schiphol is inmiddels omgebouwd en  Reeuwijk volgt. In de aankondigingen van de ombouw van de voormalige TotalEnergies-stations werd steeds aangegeven dat de Circle K de reiziger centraal zet. Een claim die Alimentation Couche-Tard Inc. op zich niet uniek...

Lees bericht

FHC Formulebeheer viert 30 jarig bestaan

Formulenieuws – Vandaag op de dag af, bestaat FHC Formulebeheer 30 jaar. Zaterdag 30 maart is dan ook de aftrap van het jubileumjaar van het formulehuis, bekend van de franchiseformules Foodmaster, VITAL en Family. Het komend jaar staan tal van activiteiten op het programma.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid