Rabobank organiseert Food Waste Challenge voor horeca

Estée Strooker van resturant 't Amusement trapt de Rabobank Food Waste Challenge af
bekijk video's

Voedselverspilling  - Rabobank wil werk maken van de voedselverspilling in de horeca en schrijft daarvoor een Food Waste Challenge uit. Doelstelling is dat 300 horecabedrijven binnen hun eigen bedrijf of organisatie voedselverspilling tegen gaan en meetbare resultaten laten zien.

Momenteel verdwijnt in de horeca jaarlijks gemiddeld ruim 51 miljoen kilo aan voedsel in de afvalbak. Dat is 14% van de totale Nederlandse voedselverspilling. De Rabobank wil samen de stichting Samen tegen Voedselverspilling kijken hoe de horecabedrijven door efficiënter om te gaan met hun inkoop, met ook met de opslag en bereiding van voedsel het onnodig verspillen van voedsel tegen kunnen gaan. De Food Waste Challenge, die hiervoor is opgezet, duurt zes weken. Bedrijven of ketens die mee willen doen kunnen zich inschrijven tot 27 september.

Estée Strooker, Nederlandse chef-kok en partner van de Rabobank, is met haar restaurant ’t Amusement in Arnhem de eerste deelnemer van de Food Waste Challenge. Zij geeft vrijdag tijdens het evenement Lekker Uden het startschot voor de uitdaging. Naast Strooker hebben Doloris’ rooftop restaurant, Bilderberg Hotels, Brasserie de Conversatie Uden, Holiday Inn Amsterdam, Crowne Plaza Amsterdam Schiphol en Mercure Hotels in Amsterdam West, Zwolle en Nijmegen hun deelname bevestigd.

Begeleiding

Tijdens de Food Waste Challenge krijgen horecaondernemers begeleiding van experts van Wastewatchers en Hotelschool The Hague. Door efficiënter om te gaan met inkoop, opslag en bereiding van voedsel kunnen zij kilo’s afval voorkomen en daarmee zowel de uitstoot van CO2 reduceren als geld besparen. Een horecaondernemer die 300 kg voedsel per jaar bespaart, kan rekenen op ruim 2300 euro minder kosten en 600 kg minder CO2-uitstoot, zo laat de Rabobank weten.

De advalbesparingen van alle deelnemende horecabedrijven worden bijgehouden. De resultaten daarvan worden tijdens de Horecava begin volgend jaar bekendgemaakt.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek