Robotkeuken Eatch beleeft primeur bij ISS-locaties


Douwe Driehuis (ISS) en Jelle Sijm (Eatch)

Catering - De Zaanse startup Eatch en ISS introduceren een robotkeuken als oplossing tegen personeelstekort en voedselverspilling. De volledig automatische keuken is onlangs bij enkele klantlocaties van ISS geïnstalleerd. De keukens kunnen tot wel 100 maaltijden per dag bereiden.

‘Het is alsof je à la carte bestelt én zelf ook nog eens invloed uitoefent op de uiteindelijke smaak van het gerecht,’ aldus ISS in een gezamenlijke toelichting op de robotkeukens. Om er aan toe te voegen: ‘Het lijkt science fiction, maar het kan inmiddels echt. De Eatch Robotic Kitchen maakt de maaltijden smaakvol en persoonlijk, zonder verspilling en op de automatische piloot en facilitair dienstverlener ISS had de primeur.

Vijf stappen

Voor éénpersoonsporties, voor piekuren in bedrijfsrestaurants of voor de late werkers. In vijf stappen creëert deze keuken een maaltijd op basis van de wensen van de gast. De geautomatiseerde keuken van Eatch werkt met afzonderlijke pannetjes waar een of twee maaltijden in worden bereid. De keuken verzamelt de ingrediënten op basis van de wensen van de gast, verhit de maaltijd, voegt sauzen en kruiden toe en vervolgens is de maaltijd gereed voor consumptie.

Personeelstekort

Omdat de robotkeuken nauwelijks om medewerkers vraagt, is de maaltijdbereider ook een goede oplossing voor de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast zou Eatch bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen, omdat de geautomatiseerde keuken overproductie met 60% reduceert en het energiegebruik met 50%. Jelle Sijm, Co-founder van Eatch: “Eatch is opgericht met als doel om gezond en lekker eten gemakkelijk en betaalbaar te maken voor de massa. Onze gerobotiseerde keuken maakt thuiswaardige maaltijden met aanzienlijk minder arbeid, energie en voedselverspilling. Dankzij tientallen sensoren en slimme algoritmes wordt elke maaltijd met precieze hoeveelheden, temperaturen en kooktijden bereid, in pannetjes van hetzelfde formaat als je thuis in de keuken hebt liggen.”

Op maat

Douwe Driehuis, Head of Innovation, Sustainability & Workplace Management van ISS: “De medewerkers van onze opdrachtgevers verwachten in toenemende mate op maat gemaakte dienstverlening en meer flexibiliteit. Dat geldt voor de werkplek thuis of bij hun werkgever, voor de verschillende ruimten die de werkgever beschikbaar stelt en voor eten en drinken op die centrale locatie. Soms laat die locatie het niet toe om speciaal een keuken in te richten.”

Bron: ISS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws




ABN AMRO: ‘grootste crises voor foodsector lijkt voorbij’

Analyse – Een lichte stijging van het volume van zo’n 0,5 procent in 2024, maar met oplopende personeelskosten, grondstoffen en energie, zorgen gezamenlijk voor verdere druk op de marges in de foodsector. Toch lijkt daarmee de grootste crises voorbij, aldus een analyse van ABN AMRO. De bank heeft de verwachting dat het in de foodsector in de tweede helft van 2024 allemaal wat...

Lees bericht

Jan Aaltzen Linde (Van Geloven):  ‘Leverbetrouwbaarheid is grootste prioriteit’

Interview - De gehele foodserviceketen heeft momenteel te maken met inflatie, personeelstekort, gestegen energie- en grondstofprijzen en als gevolg daarvan mindere servicelevels. Ook Van Geloven ontkomt hier niet aan, vertelt ceo Jan Aaltzen Linde. Maar hij heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt. “We werken aan structurele oplossingen en dat begint z’n vruchten af te werpen.”

Lees bericht


Loogman helpt studenten studieschuldenvrij de wereld in

Personeel - Wie personeel nodig heeft, moet tegenwoordig creatief zijn. Bij de Loogman Groep zijn ze al jaren creatief en zetten ze opnieuw weer een van hun succesnummers in om jongeren te werven: studenten die een contract aangaan van minimaal 12 uur bij een van de loogmanbedrijven, krijgen hun collegegeld en hun boeken vergoed. Zelfs een bijdrage voor kleine studiereizen wordt...

Lees bericht

Kantine Kromhoutkazerne voortaan helemaal plasticvrij

Catering – De kantine van de Kromhoutkazerne in Utrecht, het hoofdkwartier van de Koninklijke landmacht, is voortaan helemaal plasticvrij. Dat meldt ISS Facility Services, waarover olineplatform ChangeINC publiceert. “Het lastigste was om de smeerkaas in plastic kuipjes te vervangen,” laat Marcel Kalmeijer, Communicatiemanager bij ISS aan Eva Segaar van ChangeINC weten.

Lees bericht



© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid