Zuiderzeemuseum presenteert ZuiderzeeFood


Museum - Tijdens de aankomende editie van Salone del Mobile in Milaan presenteert het Zuiderzeemuseum ZuiderzeeFood. In opdracht van het museum heeft designstudio Foodcurators de vroegere eetcultuur van de Zuiderzeeregio verkend en nieuwe interpretaties van deze vergeten smaken en recepten ontworpen. Het concept ZuiderzeeFood vernieuwt en verbindt in museale context. De creaties van Foodcurators, een bureau actief op het snijvlak van voedsel en design, zijn ook te zien en te proeven in het museum in Enkhuizen. Populaire gerechten rond de Zuiderzee waren kruudmoes, kapkool en watergruwel. Het werd overal net iets anders bereid, maar een paar ingrediënten kwamen altijd terug: kervel, spekvet, stroop, ansjovis en gerookte haring (kipper). Deze vormen ook de basis van de Zuiderzeesmaken, ontwikkeld door de Foodcurators, die in Milaan te zien en te proeven zijn. De bezoeker krijgt een gepofte aardappel en kan hier zelf een Zuiderzee topping aan toevoegen. En kan met kervelpesto, ansjoviszout, specerijenstroop of haringpoeder een eigen Zuiderzeedelicatesse creëren. Het werk van de Foodcurators richt zich sowieso sterk op de aardappel. Want ook dit onderdeel van de ‘Hollandse pot’ is onlosmakelijk verbonden met het Zuiderzeegebied. De voltooiing van de Afsluitdijk in 1932 heeft immers geleid tot grote inpolderingen die ook nu nog worden gebruikt voor de aardappelteelt. Bron:Zuiderzeemuseum Museum - Tijdens de aankomende editie van Salone del Mobile in Milaan presenteert het Zuiderzeemuseum ZuiderzeeFood. In opdracht van het museum heeft designstudio Foodcurators de vroegere eetcultuur van de Zuiderzeeregio verkend en nieuwe interpretaties van deze vergeten smaken en recepten ontworpen. Het concept ZuiderzeeFood vernieuwt en verbindt in museale context. De creaties van Foodcurators, een bureau actief op het snijvlak van voedsel en design, zijn ook te zien en te proeven in het museum in Enkhuizen. Populaire gerechten rond de Zuiderzee waren kruudmoes, kapkool en watergruwel. Het werd overal net iets anders bereid, maar een paar ingrediënten kwamen altijd terug: kervel, spekvet, stroop, ansjovis en gerookte haring (kipper). Deze vormen ook de basis van de Zuiderzeesmaken, ontwikkeld door de Foodcurators, die in Milaan te zien en te proeven zijn. De bezoeker krijgt een gepofte aardappel en kan hier zelf een Zuiderzee topping aan toevoegen. En kan met kervelpesto, ansjoviszout, specerijenstroop of haringpoeder een eigen Zuiderzeedelicatesse creëren. Het werk van de Foodcurators richt zich sowieso sterk op de aardappel. Want ook dit onderdeel van de ‘Hollandse pot’ is onlosmakelijk verbonden met het Zuiderzeegebied. De voltooiing van de Afsluitdijk in 1932 heeft immers geleid tot grote inpolderingen die ook nu nog worden gebruikt voor de aardappelteelt. Bron:Zuiderzeemuseum

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid