Inkoopclub Primera, SPAR en FOOX heet Coöperatie Retail Inkoopunie (CRI)


De veranderede wetgeving voor tabak zorgt er voor dat tabaksproducten per 1 juli volgend jaar niet meer mogen worden verkocht in supermarkten, maar nog wel in tankstations

Inkoop - Begin april dit jaar maakten Primera, SPAR en FOOX bekend dat zij een gezamenlijk inkoopclub gingen optuigen. Inmiddels is door de partijen de Coöperatie Retail Inkoopunie (CRI) opgericht. Een inkoopverband dat rechtsreeks afspraken maakt met leveranciers van tabaksproducten. De coöperatie staat inmiddels ook organisatorisch, heeft een bestuur en een  inkoopcommissie die bestaat uit medewerkers van de leden zelf. Sander Evers heeft de dagelijkse leiding.

De noodzaak om een eigen inkooporganisatie te starten hangt samen met de veranderende wet- en regelgeving op het gebied van tabak en een uitspraak van de rechter vorig jaar juli. De veranderede wetgeving voor tabak zorgt er voor dat tabaksproducten per 1 juli volgend jaar niet meer mogen worden verkocht in supermarkten. Bij de Primera-winkels en de tankstationlocaties van SPAR mag dat nog wel. In ieder geval tot 2030. Maar dooor een rechterlijke uitspraak verandert ook iets in de wijze waarop ondernemers vergoedingen krijgen voor de verkoop van tabaksproducten. De rechter heeft namelijk bepaald dat er geen vergoedingen voor verkoopbevorderende tabaksverkoop achteraf gegeven mogen worden. Dat betekent dat de prijs en de marge bij de inkoop geregeld moeten worden. En dus ontstond er een noodzaak om de inkoop als verkooppartijen gezamenlijk te doen. De formules Primera en Texaco hebben samen een mooi landelijk gespreid shopaanbod. FOOX is de groothandel en treedt op als logistieke dienstverlener van de coöperatie. Met de oprichting van CRI bieden de partijen de fabrikanten een platform om een groot deel van hun markt te bedienen. Omdat de leden zich geen zorgen meer hoeven te maken over de juiste inkoopprijs, kunnen zij zich richten op beschikbaarheid, klantgerichte service en een verantwoorde verkoop (NIX18).

Groei

Of de coöperatie ook andere leden gaat toestaan zich aan te sluiten is nog niet bekend. Ook niet of andere productgroepen dan tabak straks via de inkooporganisatie gaan lopen. Nieuwe partijen zullen wel moeten passen binnen de uitgangspunten van de coöperatie. Groei is voor de coöperatie ook geen doel op zich. De komende maanden zal het samenwerkingsmodel verder worden uitgewerkt en besproken.

Bron: NSO/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws







Chantal de Rijk nieuwe Commercieel Directeur SPAR

Benoeming - SPAR kondigt de komst van Chantal de Rijk aan als de nieuwe Commercieel Directeur van het bedrijf. De Rijk heeft ruime ervaring in zowel de retail als in foodservice. Zij komt per 1 juli en zal Geeske Burema opvolgen, die deze rol de afgelopen vier jaar heeft vervuld.

Lees bericht

Al 45 Jumbo-locaties gestopt met tabaksverkoop

Supermarkt -  Jumbo bouwt de tabaksverkoop bij de servicebalies in de supermarkten langzaam verder af. Inmiddels zijn er zo’n 45 servicepunten zonder tabak, waarvan zo’n 25 verkooppunten bij franchisers. Supermarkten mogen nog tot 1 juli dit jaar tabak verkopen. Daarna moeten alle vestigingen vanwege een wettelijk verbod zijn gestopt.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid