Koningin Máxima bezoekt Food Rescue Center InstockMarket
![](/images/made/uploads/Instock-BezoekKoninginMáxima_(Medium)_1080_720_90.jpg)
Voedselverspilling – Hare Majesteit Koningin Máxima heeft deze week een werkbezoek gebracht aan het Food Rescue Center van InstockMarket in Diemen. Dit bezoek maakt deel uit van een reeks werkbezoeken die de koningin aflegt in het kader van duurzaamheid en circulariteit.
De Nederlandse overheid wil Nederland in 2050 klimaatneutraal maken. Dit is vastgelegd in de Klimaatwet en wordt ondersteund door EU-afspraken in de Europese Green Deal. InstockMarket is een horecagroothandel die, in samenwerking met aanbieders van reststromen en afnemers in de horeca, strijdt tegen voedselverspilling. Vanuit die missie levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Een derde van al het voedsel dat wordt verspild is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO₂-uitstoot. Het tegengaan van voedselverspilling en het herbestemmen van reststromen speelt daardoor een cruciale rol in het klimaatdoel, maar ook in de transitie naar een circulaire economie, waarin verspilling niet nodig is.
Mede-oprichter en eigenaar Bart Roetert van InstockMarket ontving de koningin en gaf een uitgebreide presentatie over de oorzaken en impact van voedselverspilling, evenals de oplossing die de horeca groothandel biedt. Door samen te werken met boeren, telers en tussenhandelaren zorgt InstockMarket dat producten die normaal gesproken onnodig verloren zouden gaan, nu hun weg vinden in de Nederlandse horeca.
Rondetafelgesprek
Het werkbezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers uit de keten, waaronder Debbie Rooms (Compass Group), Wolter van der Vlist (Dienst Justitiële Inrichtingen), Leaniek van de Graaf (Bakker Barendrecht) en Michel Wouda (Food Fellows). Met de samenwerking tussen deze partijen en InstockMarket wordt er een aanzienlijke impact gemaakt. Zo heeft de horeca groothandel afgelopen jaar in totaal 909.078 kilogram aan eten gered van de verspilling. Ook kwam door de diversiteit van de groep naar voren hoe breed de doelgroep is die InstockMarket kan bedienen. Cateraars zoals Vermaat groep en Compass group maken gebruik van hun producten, maar ook gevangenissen. Daarnaast levert InstockMarket aan hotels, cafés en zelfs Michelin-restaurants.
Bron: InstockMarket/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
‘Crisp geeft niet wenselijke producten uit kerstpakket tweede kans’
Voedselverspilling – De helft van de producten die mensen aantreffen in hun kerstpakket worden weggegooid of belanden voor eeuwig in de voorraadkasten. Dat blijkt uit een consumentenpeiling van onderzoeksbureau YouGov (voorheen GfK). %). Naar schatting van YouGov gaat het om honderdduizenden producten per jaar. Online supermarkt Crisp vindt dat zonde en gaat de producten verzamelen.
Lees bericht‘Koken maakt kinderen gelukkiger en gezonder’
Onderzoek - Kinderen die op jonge leeftijd lol krijgen in (meehelpen met) koken, lopen niet alleen minder kans op overgewicht en gezondheidsproblemen, maar zijn ook mentaal stabieler. Bovendien ontwikkelen ze belangrijke sociale vaardigheden en leren ze beter rekenen en plannen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschapsjournalist Mark Mieras voor Méér Muziek in de Klas!
Lees berichtAlbert Heijn zet ‘kijk, ruik en proef-logo op verpakkingen
Supermarkt - Vanaf donderdag gebruikt Albert Heijn als eerste supermarkt het kijk, ruik en proef-logo op verpakkingen. Albert Heijn eigenmerk magere en volle yoghurt en karnemelk zijn de eerste producten met dit nieuwe logo.
Lees berichtSUNT bananenbrood en donuts populair bij Sodexo
Catering – De bedrijfsrestaurants van Sodexo Nederland zijn tegenwoordig voorzien van de single slice bananenbrood en donuts Lemon Poppyseed en Caramel Pecan van SUNT. Volgens de cateraar zijn de producten populair onder de gasten door de smaak. Dat deze producten ook nog de enorme verspilling van bananen tegengaan is extra winst.
Lees berichtRotterdams Urban Winery lanceert wijn van geredde druiven
Wijn - Met de lancering van Rotterdam Urban Winery's eerste circulaire wijnen heeft het merk een revolutionaire stap gezet in de wereld van duurzame wijnproductie en het tegengaan van voedselverspilling. Deze wijnen, gemaakt van tafeldruiven die anders in de afvalbak zouden belanden, zetten een nieuwe standaard voor duurzaamheid en innovatie in wijnproductie.
Lees berichtInstock redt in 10 jaar tijd 3 miljoen kilo voedsel
Voedselverspilling - Instock viert dit jaar het tienjarig bestaan. Sinds de oprichting in 2014 heeft Instock zich niet alleen ontwikkeld van een restaurantconcept tot een duurzame horeca groothandel (InstockMarket), maar heeft ook een indrukwekkende 3 miljoen kilo voedsel gered van verspilling.
Lees bericht