Rotterdams Urban Winery lanceert wijn van geredde druiven


De wijnen van de geredde tafeldruiven van Urban Winery werden gepresenteerd bij Bar Stroom / Foto bij: Ruw Studio

Wijn - Met de lancering van Rotterdam Urban Winery's eerste circulaire wijnen heeft het merk een revolutionaire stap gezet in de wereld van duurzame wijnproductie en het tegengaan van voedselverspilling. Deze wijnen, gemaakt van tafeldruiven die anders in de afvalbak zouden belanden, zetten een nieuwe standaard voor duurzaamheid en innovatie in wijnproductie.

Rotterdam Urban Winery is een innovatieve start-up (2022) die zich richt op het omzetten van overtollige tafeldruiven in wijnen. De winery streeft ernaar om vanuit de stad Rotterdam een positieve impact te maken op de wereld. De wijnen van de geredde tafeldruiven van Urban Winery werden gepresenteerd bij Bar Stroom, waar boeren, circulaire voedselondernemers en Rotterdamse cultuurmakers samenwerken om duurzame verandering teweeg te brengen.

Betere wereld

Rotterdam Urban Winery ontstond tijdens de coronapandemie. Het bedrijf wilde iets bijdragen aan  een betere wereld. Oprichter Wouter Bijl had al ervaring met restfruit door zijn eerdere ondernemingen in cider. Bijl: “Toen een leverancier vroeg of we iets met druiven konden doen, dachten we eerst 'wijn? Nee’. Maar toch liet dat idee ons niet meer los, dus zijn we gaan experimenteren”. Dankzij steun van Citylab010, een gemeentelijk programma dat duurzame Rotterdamse initiatieven steunt en een innovatielening van de Rabobank heeft Bijl zijn droom uiteindelijk werkelijkheid kunnen maken.

Voedselverspilling

Nederlandse handelaren en supermarkten gooien jaarlijks miljoenen kilo’s aan tafeldruiven op de stortplaats of in de vergister. Rotterdam Urban Winery neemt deze druiven over en transformeert ze in smaakvolle wijnen. “We hebben als consument geen goed beeld van wat er allemaal weggegooid wordt. Onze ambitie is om het probleem van voedselverspilling aan te vechten door de beleving van duurzaamheid leuker, gezelliger én lekkerder te maken.”

2030

De wijnen van Rotterdam Urban Winery zijn bedoeld om duurzaam genieten toegankelijk en plezierig te maken. Bijl: “Onze wijnen zullen wellicht nooit een Grand Cru worden, maar dat hoeft ook niet. Wij willen op een leuke en smaakvolle manier de Verenigde Naties meehelpen in hun doelstelling om de voedselverspilling in 2030 te gehalveerd te hebben.”

Bron: Urban Winery/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



SUNT bananenbrood en donuts populair bij Sodexo

Catering – De bedrijfsrestaurants van Sodexo Nederland zijn tegenwoordig voorzien van de single slice bananenbrood en donuts Lemon Poppyseed en Caramel Pecan van SUNT. Volgens de cateraar zijn de producten populair onder de gasten door de smaak. Dat deze producten ook nog de enorme verspilling van bananen tegengaan is extra winst.

Lees bericht

Instock redt in 10 jaar tijd 3 miljoen kilo voedsel

Voedselverspilling - Instock viert dit jaar het tienjarig bestaan. Sinds de oprichting in 2014 heeft Instock zich niet alleen ontwikkeld van een restaurantconcept tot een duurzame horeca groothandel (InstockMarket), maar heeft ook een indrukwekkende 3 miljoen kilo voedsel gered van verspilling.

Lees bericht

Nu ook ‘bio-puree’ van afgekeurde biologische bananen

Voedselverspilling  – The Banana Factory opende begin 2023 haar deuren om anders afgekeurde bananen, te redden van onnodige vernietiging door hier bananenpuree van te maken. Naast reguliere bananenpuree, maakt het bedrijf in samenwerking met Coroos nu ook biologisch gecertificeerde bananenpuree zodat ook bio producenten kunnen werken met “no-waste” bananenpuree.

Lees bericht


Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht

Orbisk bestaat 5 jaar en heeft inmiddels 737.520 kilo voedsel gered

Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scale-up die zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem, bestaat vijf jaar. Het jubileum wordt gevierd met de lancering van een Impact Report. Uit dit eerste rapport blijkt onder andere dat Orbisk wereldwijd 737.520 kilo voedsel heeft gered uit de afvalbak, wat neerkomt op zo'n 1,6 miljoen maaltijden.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid