Statiegeld op blikjes drie maanden uitgesteld


Statiegeld op blik is drie maanden uitgesteld en gaat nu in op 1 april 2023

Inzamelen – Het inzamelen van blikjes dat per 1 januari zou ingaan is drie maanden uitgesteld door een beslissing van de Raad van State. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dreigde met dwangsommen als de invoering bij de start van het nieuwe jaar niet rond zou zijn. De bestuursrechter heeft nu uitstel verleend  tot 1 april.

Stichting Afvalfonds Verpakkingen, dat de partijen in de sector vertegenwoordigt, had bezwaar aangetekend bij de Raad van State omdat er nog teveel problemen waren om de statiegeldregeling in te laten gaan. Zo zijn er IT-problemen, maar ook te weinig machines om de blikjes samen te persen. Jaarlijks moeten er straks 2 miljard blikjes worden ingezameld. Het grootste deel zal gedaan worden door supermarkten, maar ook andere partijen die blikje verkopen zullen maatregelen moeten nemen.

Zwerfafval

De statiegeldregeling moet een einde maken aan de grote hoeveelheid zwerfafval. Net als voor kleine plastic flesjes waar per 1 juli ook statiegeld op wordt geheven, komt er op blikjes straks 15 cent statiegeld bij. Volgens de eerste cijfers heeft de invoering van statiegeld op de kleine plastic flesjes al tot een duidelijke terugdringing van de totale hoeveelheid zwerfafval geleid.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht

Vakcentrum: tabaksban supers in strijd met Europese Dienstenrichtlijn

Tabak - Het Vakcentrum heeft in een brief aan staatsecretaris van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nogmaals bezwaar gemaakt tegen het voorgenomen verbod op verkoop van tabak in supermarkten. Het Vakcentrum verwijst daarbij naar het advies van de Raad van State waarin naar die Europese Dienstenrichtlijn verwezen wordt.

Lees bericht




Tikkie haalt met 6,6 miljard euro nieuw jaarrecord

Betalingen –In totaal is in 2023 voor ruim 6,6  miljard euro aan Tikkies verrekend. Het record van vorig jaar - 5,5 miljard euro - is hiermee opnieuw verbroken. Het totale bedrag dat sinds de start van Tikkie, ruim zeven jaar geleden, met de app is betaald, komt hiermee op ruim 25,2 miljard euro.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid