Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo starten ‘Het Wortel Collectief’
![](/images/made/uploads/image00003_(Medium)_1080_720_90.jpeg)
Samenwerking – Omdat je samen in regeneratieve landbouw meer kunt bereiken dan alleen zijn Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo ‘Het Wortel Collectief’ gestart. De naam verwijst naar het eerste product dat in het kader van het gezamenlijk regeneratieve project wordt ingezet, de wortel.
De partijen hebben elkaar gevonden in hun missie de landbouw en de beschikbaarheid van ingrediënten toekomstbestendig te maken. Wisselende weersomstandigheden zorgen er voor dat boeren en telers steeds vaker te maken hebben met wisselende oogsten en dus ook met wisselen inkomsten. Daarnaast wordt de grond door de intensieve landbouwmethodes steeds verder uitgeput. Reden voor Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo de handen ineen te slaan en te starten met een project gericht op het implementeren van regeneratieve landbouwpraktijken in Nederland.
Waspeen
De eerste projecten zijn van start gegaan, op circa 30 hectare landbouwgrond worden regeneratieve praktijken geïmplementeerd in de wortelteelt. In april 2024 zijn de eerste wortelen gezaaid, die vanaf september verwerkt worden in verschillende soepen van Unox en een deel van de maaltijdpakketten van Knorr. De eerder gezaaide waspeen voor Jumbo wordt inmiddels volop geoogst en ligt sinds half juni in de Jumbo winkels.
Uniek
Omdat elk stuk land een andere bodemstructuur kent en iedere boerderij verschillende werktuigen heeft, is een unieke aanpak per boerderij nodig en worden op de verschillende akkers diverse regeneratieve praktijken toegepast. Voorbeelden hiervan zijn:
• Niet-kerende bodembewerking, waarbij niet diep geploegd wordt en de bodem zo min mogelijk verstoord wordt.
• Het planten van bodembedekkers om erosie en uitdroging tegen te gaan en zoveel mogelijk nutriënten in de bodem te houden.
• Het gebruik van organische meststoffen en biologische gewasbeschermingsmiddelen, om de gewassen te voeden en beschermen.
Deze activiteiten hebben als uiteindelijke doel om CO2-uitstoot te verminderen ten opzichte van traditionele landbouwmethodes, watergebruik te optimaliseren en biodiversiteit te bevorderen.
Gezondere planeet
Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo willen met hun gezamenlijke project vooral leren en kennis uitwisselen. Gekozen is nu voor wortelen, maar andere gewassen worden niet uitgesloten. Projecten als deze worden ook op andere plaatsen in Europa opgezet. Regeneratieve landbouw is manier van landbouw bedrijven, waarbij natuurlijke hulpbronnen worden versterkt in plaats van uitgeput. Zo beoogt het bij te dragen aan een gezondere planeet en een veerkrachtiger voedselsysteem, waardoor gewassen nu én in de toekomst beschikbaar blijven. Er is geen keurmerk voor regeneratieve landbouw, maar de gezamenlijke partijen gaan wel nadenken over manieren om ook de consument te informeren over deze wijze van landbouw.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Cees van Vliet operationeel directeur bij Roompot/Landal
Benoeming - Cees van Vliet, jarenlang operationsdirecteur bij Albert Heijn en Jumbo en recentelijk actief als directeur Gamma Nederland, wordt de operationeel directeur (coo) bij Roompot/Landal.
Lees berichtErnest van de Voort Managing Director ai bij La Place
Benoeming – Ernest van de Voort is benoemd als Managing Director ad interim bij La Place restaurants. Hij volgt daarmee de vertrekkende algemeen directeur Alice Theunissen voorlopig op. Dit is woensdag bekend gemaakt.
Lees berichtDirecteur La Place wordt directeur SSP Nederland
Benoeming - Alice Theunissen is vertrokken als directeur bij restaurantketen La Place en wordt directeur van SSP Nederland. Dat heeft zij op linkedin laten weten. Het vertrek is volgens RTL Z op eigen verzoek.
Lees berichtSamenwerking HEMA en La Place eindigt in augustus
Formulenieuws – De La Place restaurants in de HEMA locaties in Hilversum en Alkmaar zullen per week 33 en 34 hun deuren sluiten. De sluiting in de eerste helft van augustus is het gevolg van de voorgenomen verzelfstandiging van La Place. De La Place-producten blijven wel beschikbaar voor de klanten van Jumbo. Ook de verskeukens bij de Jumbo supermarkten blijven in hun huidige...
Lees berichtMark Hanemaaijer verruilt Unilever voor Europastry
Persoonlijk - Mark Hanemaaijer verruilt Unilever na 12 jaar om aan de slag te gaan bij Europastry als directeur Sales & Marketing Central Europe. Hanemaaijer werkte de afgelopen vijf jaar als directeur Out-of-Home. Daarvoor werkte Hanemaaijer voor de retail binnen Unilever, zo was hij onder meer verantwoordelijk voor de introductie van het Unilever-assortiment bij Aldi en Lidl.
Lees berichtRestaurantketen La Place verder als zelfstandige organisatie
Formulenieuws – Het hing al een tijdje in de lucht, maar maandag is bekendgemaakt dat La Place, onderdeel van Jumbo, verder gaat als zelfstandige organisatie. Na een strategische heroverweging heeft Koninklijke Jumbo Food Groep de intentie om de activiteiten van de foodserviceformule onder te brengen in een zelfstandige joint venture met Koninklijke Jumbo Food Groep en Vermaat als beoogd aandeelhouders.
Lees bericht