Merendeel hoger onderwijs draagt bij aan eiwittransitie


Bij steeds meer onderwijscateraars gaat het aandeel plantaardig omhoog in het aanbod / Foto bij: CIRFOOD/ Ashkan Mortezapour Photography

Onderwijscatering - Bijna alle Nederlandse universiteiten en hogescholen (88%) nemen maatregelen die bijdragen aan de eiwittransitie. Daarnaast heeft 41% een doelstelling opgesteld met betrekking tot meer plantaardig voedsel op de campus. Dat laat ProVeg weten na onderzoek in een nieuwsupdate.

Meestal kiezen de universiteiten en hogescholen er voor om de lunches en borrels, die vanuit de instellingen zelf worden verzorgd, standaard plantaardig of vegetarisch maken Dat zeggen althans 20 van de 49 instellingen. Maar ook wordt er informatie gegeven. Een kwart van de onderwijsinstellingen zegt studenten en medewerkers te informeren over de klimaatimpact van hun voedselkeuzes. Ook neemt een kwart deel aan campagnes zoals Meatless Mondays of de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel.

Mooie resultaten, maar ProVeg ziet ook verbeteringen. Zo worden nog niet alle doelstellingen even duidelijk geformuleerd met een meetbaar en tijdsgebonden einddoel. De stichting die tot doel heeft plantaardig eten te stimuleren in Nederland, adviseert instellingen daarom om een doelstelling te zetten op de percentages dierlijk en plantaardig eiwit in de inkoop van de catering, met een duidelijke deadline.

Bron: ProVeg/@FoodCicks

 

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Karma Kebab opent vestiging in Amsterdam

Formulenieuws – Wat ooit als experiment op festival Lowlands begon in 2018 is nu uitgegroeid tot  echte foodformule. Naast de grote flagship-locatie in Utrecht is er nu een nieuw restaurant in Amsterdam geopend. En stappen naar het openen van meer locaties de komende jaren worden gezet.

Lees bericht



SPAR en Statiegeld Nederland lanceren Statieheld-pilot

Formulenieuws - SPAR en Statiegeld Nederland de starten op drie universiteiten, waar SPAR is gevestigd, een pilot met het inleveren van blikjes en flesjes voor statiegeld. De Statieheld-pilot start op de locaties Hogeschool Utrecht, TU Eindhoven en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor de pilot worden automaten ingezet, die gebruik maken van het RAAS-model (RVM As A System). De automaten bieden...

Lees bericht

Garden Gourmet komt met plantaardige witvis

Introductie - Garden Gourmet introduceert deze week zijn plantaardige alternatief voor witvis op de Nederlandse markt. Het plantaardige merk introduceert ‘Marine-Style Crispy Filet’ en ‘Marine-Style Crispy Nuggets’ en breidt hiermee zijn portfolio van plantaardige producten uit.

Lees bericht


Verkoop vleesvervangers cateraars en horeca verdubbeld

Analyse - Plantaardige zuivel en vleesvervangers zijn in de afgelopen twee jaar fors gegroeid binnen foodservice. De totale verkoop van vleesvervangers aan catering en horeca is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld, zo laat ProVeg Nederland weten op basis van cijfers van Foodstep. Met name zuivel werd minder verkocht.

Lees bericht

Boermarke lanceert ‘Vairy’ en start in foodservice

Introductie - Na een succesvolle start in supermarkten introduceert Boermarke nu het volledige plantaardige assortiment in de foodservicesector, onder de naam ‘Vairy’. Boermarke verkoopt plantaardige kaas, yoghurt en ijs bij supermarkten in 24 Europese landen. Nu komen daar bedrijven uit de foodservicebranche bij.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid