Grote prijsverschillen in een ‘diner voor 2’ binnen Europa


Analyse – Wat kost een avondje uit eten gaan in Europa? Ferrygogo zocht het uit en kwam tot de ontdekking dat Portugal, Spanje en Griekenland in Europa voordelig zijn. Voor een driegangendiner voor twee personen ben je in Zwitserland en Denemarken het meest kwijt.

Ferrygogo.nl doet vaker prijsonderzoek naar activiteiten tijden de zomermaanden. Zo bekeek het de prijs voor een veerboot overtocht, de prijs van een huurauto tot de prijs van een biertje. Deze keer werden de prijzen van restaurants in Europa onder de loep genomen. Gekeken werd naar de prijs van een driegangendiner voor 2 personen door Europa heen in een midrange restaurant, en dan het gemiddelde per land. Het gemiddelde ligt op €56,- in Europa.

Enkele conclusies uit de analyse van Ferrygogo.nl:

● Zwitserland (€113) ruim 2 x duurder is dan het Europese gemiddelde (€56)

● Portugal (€40), Spanje en Griekenland (€50) voordelige bestemmingen zijn voor restaurants

● Duitsland en Frankrijk (€60) aanzienlijk goedkoper zijn dan België (€80) en Nederland (€70)

● Noordwest Europa aanzienlijk duurder is dan Oost en Zuid-Europa.

● Als we kijken naar betaalbare populaire steden dat Spanje, Griekenland en Portugal er wederom positief uitspringen. Ook Italië is relatief betaalbaar.

Waar je in Europa het meest kwijt bent voor een biertje in Noorwegen, betaal je voor een driegangenmenu het meest in Zwitserland. De top 10 duurste landen als het gaat om restaurantbezoek dan is dat Denemarken, Ierland, België, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Finland. Feitelijk zijn het alle landen in Noord-West Europa.

De goedkope landen om uit eten te gaan zijn te vinden in Oost-Europa en de Balkan. Het goedkoopst is Noord-Macedonië met een prijs van ruim €24,-. Kijkend naar de meest populaire vakantiebestemmingen dan springen Portugal (€40,-), Spanje (€50,-) en Griekenland (€50,-) er positief uit. Het gaat dan om de prijs van een driegangenmenu voor twee personen. In Portugal ben je zodoende slechts €20,- per persoon kwijt.

Natuurlijk verschillen de gemiddelde landelijke prijzen behoorlijk per stad, zo zijn de grote steden vaak duurder dan het landelijk gemiddelde. Zo ben je in Zurich en Geneve meer dan €123,- kwijt. In Kopenhagen €107, en in Amsterdam €87,-. Dit zijn de duurdere steden.

Voordelige (populaire) steden

Ferrygogo.nl heeft ook een overzicht gemaakt van steden die voordelig zijn. Onder andere SKopje is voordelig met €26,- en in onder meer Valencia, Lissabon en Athene ben je €50 kwijt voor 2 personen. In Porto kun je terecht voor €44,50. En in Barcelona, Madrid en onder meer Keulen ben je €60,- kwijt voor een diner-a-deux. Niet alle steden zijn onderzocht laat Ferrygogo.nl weten. “We hebben gecherrypicked.”

Bron: Ferrygogo.nl/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Haags toprestaurant Waterproef sluit de deuren

Restaurant - Toprestaurant Waterproef in Den Haag is gesloten. Het aan de Scheveningse Tweede Binnenhaven gelegen restaurant van Yves van Westreenen was zaterdag 24 augustus voor het laatst geopend. De sluiting is vrijwillig, de eigenaar zoekt opvolging.

Lees bericht



Helft Nederlanders gaat wel eens alleen uit eten

Onderzoek – Iets meer dan de helft (51%) van de Nederlanders bezoekt wel eens alleen een restaurant om te lunchen of te dineren. De andere helft (49%) doet dit liever in gezelschap. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd bij 1.000 Nederlandse consumenten door kassa- en betaalplatform Lightspeed.

Lees bericht



Restaurant Beluga Maastricht gered van faillissement

Horeca - Restaurant Beluga Loves You in Maastricht heeft een dreigend faillissement afgewend. Het sterrenrestaurant verkeerde in zwaar financieel weer door tegenslagen als gevolg van lockdowns, wateroverlast en brand. Het restaurant heeft een akkoord bereikt met alle crediteuren en een nieuwe partner gevonden in de Limburgse horecaondernemer Danny Deng.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid