Het Land van Vitam geeft de eerste oogst


Het regeneratieve landbouwproject van cateraar Vitam, Land van Vitam, geeft eerste oogst

Catering - In het voorjaar ging het Land van Vitam van start en inmiddels is de eerste oogst een feit. Het idee voor het Land van Vitam kwam in stand door Vitam en Schevichoven Groeit! en omvat een samenwerking tussen vier partijen. Het initiatief omvat regeneratieve landbouw, waarbij een bijdrage wordt aan bodemherstel en biodiversiteit, aan de CO2-reductie, koolstofvastlegging en uiteindelijk gezondere groenten.

De samenwerking met de vier partijen ziet er als volgt uit: landbouwer Gerard Mertz schakelt op zijn land in Sint Geertruid (Zuid-Limburg) speciaal voor Vitam een stuk van zijn landbouwareaal om naar regeneratief: het Land van Vitam. Agronomische ondersteuning, zoals een beplantingsplan en de monitoring van de resultaten, krijgt Gerard van Schevichoven Groeit! De oogst die van dit land af komt, verwerkt de bedrijfscateraar in het assortiment op haar locaties in Limburg. Beter Bij Ons is de verbindende schakel in de samenwerking. Deze partij faciliteert het logistieke proces via het bestelplatform Streekproductenplein en door het elektrische transport van de producten naar de locaties te verzorgen. Zo brengen deze partijen hun visie op hoe de voedselketen anders kan tot uiting.

Diverse groenten

Het initiatief kende enkele hobbels. Zo zaten in eerste instantie  de weersomstandigheden tegen, waardoor er pas later gestart kon worden met planten. De zomermaanden waren een stuk beter, waardoor er verschillende gewassen konden worden geplant. Die kunnen nu worden geoogst. Het gaat om  rode bieten, courgettes, koolrabi en venkels. Inmiddels worden verschillende Limburgse locaties voorzien van groenten van het Land van Vitam. Die vervolgens in uiteenlopende gerechten worden verwerkt.

Garantie

Vitam kan op deze manier regionale producten uit een volledig transparante keten aanbieden in de restaurants met veel variatie. Bovendien leidt deze samenwerking tot minder voedselverspilling, want alles wat wordt geteeld, wordt afgenomen door Vitam. Het partnership is aangegaan voor minimaal vijf jaar, en Vitam biedt dan ook afzetgaranties gedurende die termijn. Dat is een vereiste om deze transitie tot een succes te maken. Het kost namelijk minimaal vijf jaar om de bodem te herstellen.

Bron: Vitam/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws




GoodLife start programma ‘Meer Smaak, Minder Vlees’

Actie – GoodLife Foods wil samen met haar foodservicepartners stappen zetten in duurzamere maaltijden en duurzamer uit eten gaan. Het bedrijf heeft daarvoor het programma 'Meer Smaak, Minder Vlees' ontwikkeld, een nieuw initiatief om de impact van maaltijden en uit eten gaan te verkleinen.

Lees bericht



Verkoop vleesvervangers cateraars en horeca verdubbeld

Analyse - Plantaardige zuivel en vleesvervangers zijn in de afgelopen twee jaar fors gegroeid binnen foodservice. De totale verkoop van vleesvervangers aan catering en horeca is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld, zo laat ProVeg Nederland weten op basis van cijfers van Foodstep. Met name zuivel werd minder verkocht.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid