Uitdagende tijden blijven Sligro parten spelen


Sligro ziet de veranderende marktomstandigheden als een gegeven waarop het weinig invloed heeft en richt de aandacht op eigen doelen

Groothandel - De omzet van de Groep over het eerste halfjaar 2024 bedroeg € 1.393 miljoen, een afname van 0,7% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2023. Desondanks bleef onze ebitda met € 55 miljoen gelijk aan vorig jaar en nam het bedrijfsresultaat met € 2 miljoen toe tot € 6 miljoen. De nettowinst nam door gestegen rentelasten af tot een verlies van € 1 miljoen.

Dat schrijft Sligro in het eerste half jaar bericht dat vandaag is verschenen. Het laat zien dat de groothandel in Veghel te maken heeft met uitdagende tijden. Niet alleen in Nederland, maar ook in België. Daar heeft de groothandel zelfs hardere maatregelen moeten treffen om het bedrijfsresultaat op peil te houden. Volgens CEO Koen Slippens van Slippens klopt het dat de marktomstandigheden zowel in Nederland als in België uitdagend zijn. Hij ziet wel duidelijk aanwijsbare oorzaken: “Het consumentenvertrouwen blijft laag en de impact van de hoge inflatie van de afgelopen jaren en het slechte weer drukt de bestedingen van consumenten”.

Maatregelen

Als gevolg van die ontwikkelingen in de markt heeft Sligro enkele maatregelen genomen. In België lagen die op het gebied van techniek door alle locatie om te zetten naar dezelfde IT-omgeving en door afscheid te nemen van een aantal niet-renderende klanten. Deze maatregelen zorgden voor een betere rendement. Daarnaast is Sligro van mening dat het overall-resultaat van het bedrijf enigszins wordt vertroebeld door verschuivingen in de tabaksomzet.

Overall ziet het er als volgt uit. In Nederland was de autonome groei 0,5% en in België nam de omzet autonoom af met 6,9%. De prijsontwikkeling, gedreven door inflatie, was in de eerste jaarhelft circa 2%. Het brutowinstpercentage van de omzet nam met 0,2% af tot 26,3%. Die daling is het gevolg van het toegenomen tabaksaandeel in de omzet binnen Nederland. Gecorrigeerd voor dat effect bleef de brutowinstmarge in Nederland stabiel.

Tabak

De invloed van tabak zit vooral in de verschuivingen van het verkoopkanaal in Nederland. Sligro verkoopt tot 1 januari 2025 nog tabak in Nederland. Als gevolg van het tabaksverbod bij supermarkten in Nederland per 1 juli verwacht Sligro voor de tweede helft van het jaar een omzetstijging in tabak. Vooral bij tankstations. Daarnaast levert Sligro nog tabak aan een aantal gevangenissen. Slippens: “Onze beste inschatting voor dit moment is dat we in dat kanaal in de tweede jaarhelft nog €110 miljoen aan tabak verkopen“. Sligro heeft relatief veel tankstationklanten. In België verkoopt Sligro geen tabak.

Doelen

Sligro ziet de veranderende marktomstandigheden als een gegeven waarop het weinig invloed heeft, en richt daarom de aandacht op de eigen doelen en dat zijn met name rendementsverbetering en kostenreductie. En op die onderdelen ligt het bedrijf op schema, aldus topman Slippens. “We hadden geanticipeerd op pittige marktomstandigheden en wisten dat we een plan in uitvoering gingen brengen waarin de kosten voor de baten uit gaan. In dat opzicht zijn de resultaten zoals we die vandaag presenteren voor ons niet verrassend. De ontwikkeling van de markt en de inflatie hebben wel meer impact dan wij zelf vooraf hadden ingeschat.” Hij is dan ook voorzichtig met een voorspelling voor het komende halfjaar, maar gaat nog niet uit van marktherstel.

Bron: Sligro/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



ING Research: ‘Hand op de knip in horeca is tijdelijk’

Analyse – Ondanks dat de Nederlandse economie fors groeit, was de consument voorzichtig met het uitgeven van geld. Voor een deel is dat volgens ING Research te verklaren door de hoge inflatieperceptie bij de consument, maar ook het slechte weer speelde een rol. Vooral voor de horeca. De ontwikkelingen zijn in ieder geval tijdelijk. Over de tweede helft van het jaar...

Lees bericht

Tankstations doen goede zaken met tabaksverkoop

Analyse – Steeg de verkoop van tabak in juni al met bijna 33% (32,8%) in juli was de verkoopstijging nog groter. In juli werd er in euro’s voor maar liefst 84,8% meer uitgegeven aan rookwarenartikelen dan in dezelfde maand een jaar geleden. Ook ten opzichte van juni 2024 werd er 28% meer aan tabak uitgeven, terwijl die verkoop vorig jaar in dezelfde periode nog met 8,1%...

Lees bericht

HANOS SHOP plaatst eerste twee bestelzuilen

Groothandel - Groothandel HANOS heeft in de vestigingen in Zwolle en Apeldoorn de eerste twee bestelzuilen geplaatst. Op de locaties kunnen bestellingen in het non-food assortiment worden gedaan, die op elk gewenst adres geleverd kunnen worden.

Lees bericht



Giftclub opent 8 nieuwe winkels in half jaar tijd

Formulenieuws - De Giftclub opende eind juni en begin juli drie nieuwe franchise Giftclub winkels in IJsselstein, Kloosterzande en Hengelo. Eerder dit jaar opende al vijf andere Giftclubs hun deuren. Zeven locaties worden gerund door supermarktondernemers, die per 1 juli in hun supermarkt moesten stoppen met de verkoop van tabak.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid